KYK başvurusunu kimler yapabilir?

KYK başvurusunu kimler yapabilir?

yazan Moderatör (Admin) -
Cevap sayısı: 0

KYK başvurusu günün en çok araştırılan ve takip edilen konularından biri oldu. Üniversite tercih sonuçları ardından yurt ve burs başvurularına odaklanan üniversite adayları sürece ilişkin bilgiler için KYK’nın (Kredi Kredi ve Yurtlar Kurumu) resmi sitesini inceliyor. Peki Yurt ve burs başvurusu ne zaman? E-devlet KYK başvurusu nasıl yapılır?

Tercih sonuç heyecanını geride bırakan üniversite adayları, KYK yurt ve burs başvurularının başlayacağı tarihi araştırıyordu. Beklenen açıklama KYK’nin resmi sayfası üzerinden geldi. Gençlik ve spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), yeni eğitim-öğretim yılı için yurt başvurularını ağustos ayında almaya başlayacak. Ülke geneli ve KKTC’deki toplam 748 yurtla 600 binden fazla üniversiteli gence ev sahipliği yapan KYK, öğrencilerin başvurularını "e-devlet"te yer alan öğrenim bilgilerine göre değerlendirilecek.

 

Ağustos ayında başlayacak olan KYK yurt başvuruları kesin gün verilmedi.

KYK BAŞVURUSU YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Başvurular, e-devlet’te yer alan öğrenim bilgilerine göre alınacağı için öğrencilerin e-devlet’teki bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması gerekiyor.
Öğrencilerin başvuru sırasında herhangi bir sorun yaşamaması için öncelikle e-devlet’e girerek okul/bölüm bilgilerini kontrol etmeleri, bilgilerinde yanlışlık olan öğrencilerin üniversitenin öğrenci işleriyle görüşmeleri gerekiyor. Bilgilerinde yanlışlık olmayan öğrenciler ise başvurularını doğrudan gerçekleştirebilecek.

Öğrenim bilgileri mutlaka kontrol edilmeli

Öğrencilerin başvuru sırasındaki kodlama hatalarını ortadan kaldırmayı amaçlayan KYK, bu yıl yeni bir uygulamayı daha hayata geçiriyor. Geçen yıl kısmi olarak uygulanan sistem bu yıl hayata geçecek ve öğrencilerin okul bilgileri, YÖK’ün sistemi üzerinden alınacak. Uygulama sayesinde öğrencilerin başvuru esnasında yanlış işaretleme yaparak mağdur olması engellenecek.

KYK bünyesindeki yurtlarda kalmak için başvuru yapacak öğrencilerin, mağduriyet yaşamamaları için başvuru öncesinde e-devlet üzerinden öğrenim bilgilerini mutlaka kontrol etmeleri gerekiyor. Yanlış ya da hatalı olan bilgilerin düzeltilmesinin öğrencinin sorumluluğunda olması dolayısıyla söz konusu öğrencilerin bilgilerini öğrenim görecekleri üniversitenin Öğrenci İşleri Bürolarından düzelttirmeleri gerekiyor. Hatalı ya da eksik öğrenim bilgisiyle yurt başvurusu yapan öğrencilerin başvuruları geçersiz sayılacak.

KYK BAŞVURUSUNU KİMLER YAPABİLİR?

- Ön lisans öğrencileri

- Lisans öğrencileri

- Açık Öğretim öğrencileri (Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)

->İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler

- Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri (hazırlık sınıfında burs verilmez)

- Vakıf Üniversitesi öğrencileri

- LYS sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil dallarında ilk 100'e giren öğrenciler (öncelikli olarak)

- Üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler

- Ülke adına müsabakalara katılan, Milli olmuş Amatör Sporcu olan öğrenciler

- İkinci öğretim de okuyan öğrenciler, burstan yararlanabilmektedir.

 BAŞVURUSU GEÇERSİZ SAYILACAKLAR

- Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,

- Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibariyle bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,

- Yabancı uyruklu öğrenciler,

- Ek süre öğrenim gören (artık yıl) öğrenciler,

- Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,

- Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenci

- Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında, en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler,

- Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,

- Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler, burstan yararlanamazlar.

www.hurriyet.com.tr

478 kelime